Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ λαμβάνει μέρος στον άτυπο διάλογο που έχει εκκινήσει σε παγκόσμια κλίμακα και επιχείρησε να χαρτογραφήσει κάποιες από τις ποικίλες διαστάσεις αυτού του δυναμικού φαινομένου στο επίπεδο της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Φαινόμενο Airbnb: Ευκαιρία ή απειλή;».
Ομιλητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΝΑ ήταν ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΛόηςΛαμπριανίδης, η Αρχιτέκτων μηχανικός και Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) ΡομίναΤσίτου, η Αρχιτέκτων, Δρ. Χωροταξίας και Τουρισμού και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Έφη Σαραντάκου και η Δήμητρα Σιατίτσα, Δρ. Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
«Η κατοικία καταβαραθρώθηκε στα χρόνια της κρίσης» ανέφερε ο ΛόηςΛαμπριανίδης επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκειά της άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κάποιος το σπίτι του. «Παλαιότερα επικρατούσαν ταμπού που δεν επέτρεπαν στους Έλληνες να το νοικιάζουν σε ξένους το εξοχικό τους και πολύ περισσότερο το σπίτι τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο εξωτερικό» εξήγησε.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε επίπεδο μη επαγγελματικού χαρακτήρα, που έχουν την έννοια του διαμοιρασμού, να ελεγχθούν οι «μεγάλοι παίκτες», καθώς και να υπάρξουν μνημόνια συνεργασίας με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακόμη, εκτίμησε ότι είναι σημαντική η επιστροφή μέρους των ιδιοκτητών που νοικιάζουν με βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια, μέσω παροχής κινήτρων και υποστήριξης για τις μακροχρόνιες μισθώσεις (ώστε να μειωθεί η διαφορά στην κερδοφορία μακροχρόνιας – βραχυχρόνιας μίσθωσης). Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής για την παραγωγή κοινωνικής κατοικίας.