ΑρχικήΠλατφόρμεςairbnb5 Μαΐου: Σημαντική ενημέρωση από την Airbnb.Η Airbnb μειώνει το προσωπικό της...

5 Μαΐου: Σημαντική ενημέρωση από την Airbnb.Η Airbnb μειώνει το προσωπικό της με 1.900 απολύσεις

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τον τουριστικό κλάδο. Σήμερα, μοιραστήκαμε μια δύσκολη απόφαση.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει ριζικά τον τουριστικό κλάδο και σήμερα μοιραστήκαμε τη δύσκολη απόφασή μας να μειώσουμε το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της Airbnb. Αυτήν την εβδομάδα θα εστιάσουμε στην παροχή υποστήριξης για τους εργαζόμενούς μας και θα θέλαμε να ζητήσουμε την κατανόηση και την υπομονή σας, για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούμε για να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία. Διαβάστε παρακάτω τι θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα:

 • Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Κέντρο Κοινότητας και μέσω της ομάδας υποστήριξης της κοινότητάς μας
 • Θα επικοινωνήσουμε με μια μικρή ομάδα ηγετικών στελεχών της κοινότητας από όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουμε σχόλια και κοινές ερωτήσεις
 • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, θα πραγματοποιήσει μια ζωντανή Ενημέρωση για Οικοδεσπότες στις 13 Μαΐου για να απαντήσει στις πιο συχνές ερωτήσεις και στους πιο σημαντικούς προβληματισμούς σας

Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε τόσο εσάς όσο και τους επισκέπτες σας και στο να συμβάλουμε μαζί στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων. Θα επικοινωνήσουμε ξανά μαζί σας σύντομα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb Brian Chesky έστειλε το παρακάτω μήνυμα στους υπαλλήλους της Airbnb.

* * *

Προς: Παγκόσμια Ομάδα της Airbnb
Θέμα: Σημαντική Ενημέρωση

Αγαπητή Ομάδα,

Είναι η έβδομη φορά που σας μιλώ από το σπίτι μου. Κάθε φορά που μιλούσαμε, μοιραζόμουν μαζί σας και καλά και άσχημα νέα, αλλά σήμερα πρέπει να μοιραστώ μαζί σας πολύ λυπηρά νέα.

Όταν με ρωτήσατε για τις απολύσεις, είπα ότι τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Σήμερα, αναγκάζομαι να επιβεβαιώσω ότι μειώνουμε το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της Airbnb. Για μια εταιρεία όπως τη δική μας, της οποίας αποστολή είναι όλοι οι άνθρωποι να νιώθουν ευπρόσδεκτοι, αυτή είναι μια απίστευτα δύσκολη απόφαση, η οποία, φυσικά, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για όσους πρέπει να αποχωρήσουν από την Airbnb. Θα μοιραστώ όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ σχετικά με το πώς κατέληξα σε αυτήν την απόφαση, τι κάνουμε για όσους αποχωρούν και τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πώς καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση. Ζούμε συλλογικά την πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας και, καθώς άρχισε να εκτυλίσσεται, τα ταξίδια σταμάτησαν παγκοσμίως. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Airbnb έχει πληγεί σοβαρά, καθώς τα φετινά έσοδα προβλέπεται να είναι λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Ανταποκριθήκαμε συγκεντρώνοντας κεφάλαιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες σε όλες τις πτυχές της Airbnb.

Παρόλο που αυτές οι ενέργειες ήταν απαραίτητες, έγινε σαφές ότι θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο σκληρές αλήθειες:

 1. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ξαναρχίσουν τα ταξίδια.
 2. Όταν ξαναρχίσουν, θα είναι διαφορετικά.

Γνωρίζουμε ότι η Airbnb ως επιχείρηση θα ανακάμψει πλήρως, ωστόσο οι αλλαγές που θα υποστεί δεν είναι προσωρινές ή βραχυπρόθεσμες. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κάνουμε πιο ριζικές αλλαγές στην Airbnb, μειώνοντας το μέγεθος του εργατικού δυναμικού μας, με στόχο μια πιο αποδοτική επιχειρηματική στρατηγική.

Από τους 7.500 υπαλλήλους της Airbnb, σχεδόν 1.900 συνάδελφοί μας που αποτελούν περίπου το 25% της εταιρείας μας, θα πρέπει να αποχωρήσουν. Καθώς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε ό,τι και στο παρελθόν, αυτές οι μειώσεις στο προσωπικό έπρεπε να τεθούν σε ισχύ για να γίνει πιο αποδοτική η επιχείρηση.

Για μια πιο αποδοτική επιχείρηση

Τα ταξίδια στον νέο αυτό κόσμο θα είναι πολύ διαφορετικά και πρέπει να διαμορφώσουμε ανάλογα και την Airbnb. Οι ταξιδιώτες θα προτιμούν επιλογές που θα είναι πιο κοντά στο σπίτι τους, πιο ασφαλείς και πιο οικονομικές. Παράλληλα, θα λαχταρούν και κάτι που νιώθουν ότι το έχουν χάσει: την επαφή με άλλους ανθρώπους. Όταν ξεκινήσαμε την Airbnb, στο επίκεντρό της βρίσκονταν η ενσωμάτωση και η επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτή η κρίση μάς βοήθησε να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στα θεμέλιά μας, τις βασικές μας αρχές, το στοιχείο εκείνο που κάνει την Airbnb μια πραγματικά ξεχωριστή εταιρεία: Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που φιλοξενούν στα σπίτια τους και προσφέρουν εμπειρίες.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις επενδύσεις μας σε δραστηριότητες που δεν υποστηρίζουν άμεσα τον πυρήνα της κοινότητας των οικοδεσποτών μας. Διακόπτουμε το έργο μας στις Μεταφορές και τα Airbnb Studios και πρέπει να μειώσουμε τις επενδύσεις μας στα Ξενοδοχεία και τη Lux.

Αυτές οι αποφάσεις δεν οφείλονται στο έργο των ανθρώπων σε αυτές τις ομάδες ούτε και θα αποχωρήσουν όλοι οι υπάλληλοι σε αυτές τις ομάδες. Επιπλέον, θα επηρεαστούν ομάδες σε όλη την Airbnb. Πολλές ομάδες θα μειωθούν σε μέγεθος με βάση το κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τη νέα κατεύθυνση της Airbnb.

Πώς προσεγγίσαμε τις μειώσεις προσωπικού

Ήταν σημαντικό να έχουμε ένα σαφές σύνολο αρχών για το πώς θα προσεγγίζαμε τις μειώσεις στο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα εστίαζε στις βασικές αξίες μας. Αυτές ήταν οι κατευθυντήριες αρχές μας:

 • Όλες οι μειώσεις στο προσωπικό ευθυγραμμίζονται με τη μελλοντική επιχειρηματική στρατηγική μας και τις δυνατότητες που θα χρειαστούμε.
 • Κάνουμε ό,τι μπορούμε για όσους επηρεάζονται.
 • Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για πολυπολιτισμικότητα.
 • Βελτιστοποιούμε την προσωπική επικοινωνία για όσους επηρεάζονται.
 • Περιμένουμε να κοινοποιήσουμε τυχόν αποφάσεις μέχρι να είναι σαφείς όλες οι λεπτομέρειες. Η μερική διαφάνεια μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνω πιστός σε αυτές τις αρχές.

Η διαδικασία μείωσης

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη δημιουργία μιας πιο αποδοτικής επιχειρηματικής στρατηγικής, την οποία αναπτύξαμε με βάση ένα μοντέλο βιωσιμότητας. Αξιολογήσαμε τον τρόπο με τον οποίο κάθε ομάδα μπορεί να ενσωματωθεί στη νέα στρατηγική μας και καθορίσαμε το μέγεθος και τη διάταξη της κάθε ομάδας για το μέλλον. Στη συνέχεια, εξετάσαμε διεξοδικά κάθε μέλος της κάθε ομάδας και λάβαμε αποφάσεις με βάση τις κρίσιμες δεξιότητές τους και τον βαθμό στον οποίο αυτές θα μπορούν να καλύψουν τις επιχειρηματικές ανάγκες μας στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει να αποχωριστούμε κάποιους από τους συναδέλφους που αγαπάμε και εκτιμούμε. Αποχωρούν σπουδαίοι άνθρωποι από την Airbnb και θα είναι πραγματικά τυχερή όποια εταιρεία τους υποδεχτεί.

Για να φροντίσουμε αυτούς που αποχωρούν, εξετάσαμε θέματα όπως την αποζημίωση, τα ίδια κεφάλαια, την υγειονομική περίθαλψη και την επαγγελματική υποστήριξη και καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσουμε όλους ουσιαστικά και με συμπόνοια.

Αποζημίωση

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα λάβουν πληρωμή στο ύψος της βασικής αμοιβής τους για 14 εβδομάδες, προσαυξημένη κατά μία εβδομάδα για κάθε χρόνο που εργάζονταν στην Airbnb. Η θητεία τους στην εταιρεία θα στρογγυλοποιείται βάσει του πλησιέστερου αριθμού ετών. Για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόταν στην Airbnb για 3 χρόνια και 7 μήνες, θα λάβει επιπλέον μισθό 4 εβδομάδων ή συνολική αποζημίωση για μισθό 18 εβδομάδων. Όλοι οι εργαζόμενοι εκτός των ΗΠΑ θα λάβουν αποζημίωση για μισθό τουλάχιστον 14 εβδομάδων, με τις προσαυξήσεις βάσει θητείας που προβλέπονται στη χώρα στην οποία εργάζονταν.

Ίδια κεφάλαια

Δεν ισχύει πλέον η προθεσμία ενός χρόνου για συμμετοχή στο κεφάλαιο για όλους όσους προσλάβαμε το προηγούμενο έτος. Επομένως, όλοι όσοι αποχωρούν, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό εργάζονται, είναι μέτοχοι. Επιπλέον, όλοι όσοι αποχωρούν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος συμμετοχής στο κεφάλαιο της 25ης Μαΐου.

Υγειονομική περίθαλψη

Εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης για την υγεία με άγνωστη διάρκεια, θέλουμε να περιορίσουμε την επιβάρυνση των εισφορών στην ασφάλιση ασθενείας. Στις ΗΠΑ, θα καλύψουμε 12 μήνες ασφάλισης ασθενείας μέσω της COBRA. Σε όλες τις άλλες χώρες, θα καλύψουμε τις εισφορές στην ασφάλιση ασθενείας μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό οφείλεται είτε στο ότι νομικά δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την κάλυψη είτε στο ότι τα τρέχοντα σχέδιά μας δεν επιτρέπουν τη σχετική παράταση. Επιπλέον, θα παράσχουμε υποστήριξη ψυχικής υγείας για τέσσερις μήνες μέσω της KonTerra.

Υποστήριξη κατά την εύρεση εργασίας

Στόχος μας είναι να φέρουμε σε επαφή τους συναδέλφους που αποχωρούν από την Airbnb με νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε:

 • Κατάλογος Αναζήτησης Ταλέντων — Θα εγκαινιάσουμε έναν ιστότοπο που θα απευθύνεται στο κοινό και θα βοηθά τους συναδέλφους που αποχωρούν να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης. Οι αποχωρούντες εργαζόμενοι μπορούν να αποφασίσουν αν το προφίλ, το βιογραφικό σημείωμα και το δείγμα της εργασίας τους θα είναι προσβάσιμα σε δυνητικούς εργοδότες.
 • Ομάδα Εύρεσης Εργασίας για Αποχωρούντες — Για το υπόλοιπο του 2020, ένα σημαντικό μέρος του Τμήματος Προσλήψεων της Airbnb θα μετατραπεί σε Ομάδα Εύρεσης Εργασίας για Αποχωρούντες. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης που θα παραμείνουν στην Airbnb θα παρέχουν υποστήριξη στους αποχωρούντες υπαλλήλους για να τους βοηθήσουν να βρουν την επόμενη θέση εργασίας τους.
 • RiseSmart—Προσφέρουμε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας για τέσσερις μήνες μέσω της RiseSmart, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις υπηρεσίες μετάβασης και εύρεσης απασχόλησης.
 • Υποστήριξη Αποχωρούντων από Εργαζομένους—Παροτρύνουμε όλους τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στην Airbnb να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους αποχωρούντες συναδέλφους τους να βρουν την επόμενη θέση εργασίας τους.
 • Φορητοί υπολογιστές—Ο υπολογιστής είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην εύρεση εργασίας. Γι’ αυτό, επιτρέπουμε σε όσους αποχωρούν να κρατήσουν τους φορητούς υπολογιστές Apple που έχουν.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Θέλω να παρέχω διευκρινίσεις σε όλους σας το συντομότερο δυνατό. Απασχολούμε υπαλλήλους σε 24 χώρες και ο χρόνος που απαιτείται για να δώσουμε περισσότερες διευκρινίσεις θα διαφέρει ανάλογα με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Σε ορισμένες χώρες ισχύουν πολύ συγκεκριμένοι κανονισμοί σχετικά με τις ανακοινώσεις που αφορούν την εργασία. Παρόλο που η διαδικασία μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στον προγραμματισμό μας.

Μπορώ να παρέχω αμέσως διευκρινίσεις για τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μέσα στις επόμενες ώρες, όσοι και όσες αποχωρήσουν από την Airbnb θα λάβουν μια πρόσκληση στο ημερολόγιό τους για μια συνάντηση με ένα ανώτερο στέλεχος στο τμήμα τους. Ήταν σημαντικό για εμάς να ενημερώσουμε προσωπικά τους υπαλλήλους μας με μια προσωπική συζήτηση, όποτε αυτό ήταν δυνατό βάσει νόμου. Η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τους αποχωρούντες υπαλλήλους στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα είναι η Δευτέρα 11 Μαΐου. Θεωρήσαμε ότι η προθεσμία της Δευτέρας θα έδινε χρόνο στους υπαλλήλους μας για τα επόμενα βήματα και για να μας αποχαιρετίσουν. Κατανοούμε και σεβόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Ορισμένοι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στην εταιρεία θα αναλάβουν νέο ρόλο και θα λάβουν μια πρόσκληση για συνάντηση με το θέμα “Νέος ρόλος”, για να μάθουν περισσότερα για αυτόν. Όσοι βρίσκεστε στις ΗΠΑ και τον Καναδά και θα παραμείνετε στην ομάδα της Airbnb, δεν θα λάβετε κάποια πρόσκληση στο ημερολόγιό σας.

Στις 6 μ.μ. Ώρα Ειρηνικού, διοργανώνω μια παγκόσμια συνάντηση για τις ομάδες Ασίας-Ειρηνικού. Στις 12 π.μ. Ώρα Ειρηνικού, διοργανώνω μια παγκόσμια συνάντηση για τις ομάδες Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Μετά από κάθε συνάντηση, θα πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα σε κάθε χώρα με βάση τους τοπικούς κανονισμούς.

Ζήτησα από όλα τα ηγετικά στελέχη της Airbnb να περιμένουν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας για να συγκεντρώσουν τις ομάδες τους, από σεβασμό προς τους συναδέλφους που αποχωρούν. Θέλω να δώσω σε όλους χρόνο για να επεξεργαστούν αυτήν την απόφαση τις επόμενες μέρες. Θα διοργανώσω ξανά μια συνάντηση ερωταπαντήσεων αυτήν την Πέμπτη στις 4 μ.μ. Ώρα Ειρηνικού.

Μερικά τελευταία λόγια

Όπως έμαθα τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, μια κρίση καθιστά σαφές τι είναι πραγματικά σημαντικό. Διανύουμε μια περίοδο τεράστιας αναταραχής, ωστόσο κάποια πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Αρχικά, ήθελα να πω ότι είμαι ευγνώμων για όλα τα μέλη της Airbnb. Κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής εμπειρίας, άντλησα έμπνευση από όλους εσάς. Ακόμα και στις χειρότερες περιστάσεις, είδα ότι κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Ο κόσμος χρειάζεται την ανθρώπινη επαφή τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε και γνωρίζω ότι η Airbnb θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το πιστεύω αυτό επειδή πιστεύω σε εσάς.

Επίσης, θέλω να εκφράσω την αγάπη που νιώθω για όλους εσάς. Αποστολή μας δεν είναι απλώς τα ταξίδια. Όταν ξεκινήσαμε την Airbnb, το αρχικό μας σύνθημα ήταν: “Ταξιδέψτε σαν άνθρωποι”. Το κομμάτι που αφορούσε τους ανθρώπους ήταν πάντα πιο σημαντικό από αυτό των ταξιδιών. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι όλοι να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι και στο επίκεντρο αυτού του συναισθήματος είναι η αγάπη.

Για όσους από εσάς παραμένετε,

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τιμήσουμε όσους αποχωρούν είναι να τους διαβεβαιώσουμε ότι η συνεισφορά τους έχει σημασία και ότι θα αποτελούν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Airbnb. Είμαι βέβαιος ότι το έργο τους θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αποστολή μας.

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη

από όσους και όσες αποχωρούν από την Airbnb. Θέλω να ξέρετε ότι δεν φταίτε εσείς. Ο κόσμος πάντα θα χρειάζεται τα προσόντα και το ταλέντο που φέρατε στην Airbnb… που βοήθησαν την Airbnb να γίνει όσα είναι σήμερα. Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου που τα μοιραστήκατε μαζί μας.

Brian

Πάνος
Πάνοςhttps://greekbnb.live
Ένας φτωχός πλην τίμιος Χοσθ
RELATED ARTICLES

Most Popular

You cannot copy content of this page